Nederlandse docenten leren over burgerschap in Duitsland

Grondwetsartikel door leerlingen op de muur van hun school in Bonn geschilderd. Afb.: Duitsland Instituut

Grondwetsartikel door leerlingen op de muur van hun school in Bonn geschilderd. Afb.: Duitsland Instituut

door Marja Verburg

“Uit alles bleek dat burgerschapsvorming en democratie voor Duitsland prioriteit hebben, terwijl dit in Nederland ‘erbij hangt'”, concludeerde een Nederlandse docent na een vierdaagse studiereis naar Bonn. Docenten Geschiedenis en Maatschappijleer uit heel Nederland namen begin november deel aan een programma van het Duitsland Instituut in de voormalige Duitse hoofdstad over burgerschapsvorming.

Nederlandse scholen zijn sinds 2006 wettelijk verplicht om bij te dragen aan ‘actief burgerschap en sociale cohesie’. Duitsland ziet de opvoeding van zijn bevolking tot democratische en maatschappelijk betrokken burgers sinds 1945 als cruciaal onderdeel van zijn historische verantwoordelijkheid.

De Nederlandse docenten bezochten een middelbare school waar veel aandacht aan Demokratieerziehung wordt besteed, deden op het Bonner Zentrum für Lehrerbildung ideeën op voor de eigen lessen – “vooral over hoe je leerlingen op een hoger niveau bij de lessen kunt betrekken” -, verbaasden zich over het uitgebreide lesmateriaal van de Bundeszentrale für politische Bildung en leerden in de voormalige Bondsraad hoe de Duitse democratie in praktijk werkt. Ook het Haus der Geschichte met zijn permanente tentoonstelling over Duitse geschiedenis na 1945 maakte indruk. “Ik wil met leerlingen naar dit museum gaan om ze te laten zien hoe ons belangrijkste buurland zich ontwikkeld heeft van een dictatuur tot een zelfbewuste democratische rechtsstaat”, aldus een docent.

Meer over het programma van de reis >>
Portret op Duitslandweb over de Bundeszentrale für politische Bildung >>
Duitslandweb over burgeschapsvorming op Duitse scholen >>
Duitslandweb over het Haus der Geschichte >>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s